קבלה ליחידת ההתאוששות
- פרטים
- נוצר ב 10 יולי 2013
- נכתב על ידי דר' גרג'י יונתן
- כניסות: 18481
חדר ההתאוששות הינו אולם המחולק לעמדות. כל עמדה מיועדת למיטת מטופל וההפרדה בין העמדות היא לרוב ע"י ווילונות. העמדות מחולקות לרוב על פי מיקומן- ישנן מספר עמדות טיפול נמרץ לחולים קשים ורוב העמדות מיועדות לחולים קלים ללא סיבוכים.
המטופל מתקבל ליחידת ההתאוששות לאחר ניתוח ושוהה בו למשך 30 דקות עד מספר שעות ולעיתים אף ימים, בהתאם לסוג הניתוח ומצבו הרפואי, תוך ניטור קפדני תחת השגחה של צוות מיומן של אחיות התאוששות ומרדימים.
מטרות השהות בחדר ההתאוששות :
- התעוררות למצב הכרה משביע רצון במקרה של הרדמה כללית או משולבת, או ווידוא חזרת תפקוד מוטורי במקרה של חסם עצבי נויראקסיאלי.
- המשך ניטור החולה וווידוא העדר סיבוכים קריטיים הקשורים להרדמה או לניתוח.
- מניעה וטיפול בסיבוכים אקוטים נוירולוגים, לבביים, נשימתיים, כליתיים, זיהומיים ואחרים.
- אופטימיזציה של טיפול אקוטי לשיכוך כאב, ומתן הנחיות להמשך הטיפול בכאב במחלקה.
ההגעה מחדר הניתוח אל חדר ההתאוששות תעשה בליווי מרדים, כירורג, אחות חדר ניתוח וסניטר.
במידה והניתוח נעשה בהרדמה כללית, החולה בשלב זה בד"כ מטושטש.
עם הגעת החולה לחדר ההתאוששות הוא יתקבל ע"י אחות התאוששות ובמידת הצורך גם ע"י המרדים האחראי על ההתאוששות. המרדים שליווה את החולה בחדר הניתוח ימסור את המידע הרפואי הרלוונטי על החולה, הפרוצדורה, סיבוכים במהלך הניתוח, דגשים לטיפול ולניטור בהתאוששות, דרישה לבדיקות נוספות (אקג, בדיקות דם שונות, צילום חזה וכו'), ודגשים לגבי שחרור. בנוסף לכך יכתוב המרדים הוראות לגבי המשך הטיפול בנוזלים, טיפול תרופתי, וטיפול לשיכוך כאב.
הניטור בהתאוששות :
כאמור, חדר ההתאוששות מאופיין בצוות מיומן לטיפול במצבים חריפים לאחר ניתוח, ומורכב מאחיות התאוששות ורופאים מרדימים. הניטור בהתאוששות נעשה באופן מתמשך ומתייחס למערכות השונות.
- הערכת מערכת הנשימה-
- הערכה ויזואלית של פוטנטיות נתיב האויר והתרוממות תקינה של בית החזה,
- הערכה מתמשכת של קצב הנשימה,
- מד רוויון חמצן,
- בדיקות דם לגזים במידת הצורך,
- מדידה רציפה של ETCO2 במידת הצורך (לפירוט ראה- אמצעי ניטור). לעיתים קרובות ינתן לחולה חמצן באמצעות מסכה, ובמקרים מסויימים המשך הנשמה.
- הערכת המערכת הקרדיווסקולרית-
- ניטור מתמשך של מוניטור אקג (כולל הערכת קצב הלב, מקצב, מקטע ST),
- מדידת לחץ דם כל 3-5 דקות או המשכית באמצעות קטטר פולשני. במידה וישנו קטטר פולשני למדידת לחץ דם הוא לרוב ישלף זמן קצר לפני העברת החולה למחלקה, אלא אם כן נדרש המשך ניטור החולה במסגרת יחידה לטיפול נמרץ עם אפשרות להמשך ניטור המשכי פולשני של לחץ הדם.
- מדידות חום- מדידת חום נעשית בד"כ בילדים, קשישים ובניתוחים ממושכים. לעיתים ידרש חימום החולה, או, במקרה של עליית חום, אבחון המקור לעליה וטיפול בהתאם.
- אמדן כאב- אמדן הכאב נעשה באופן רציף באמצעות סרגלי כאב וטיפול משכך כאב ניתן בהתאם להוראות המרדים.
- הערכת קצב וסוג הנוזלים הניתנים לחולה תוך ורידית תוך ניטור קצב אבדני הנוזלים בשתן ובהפרשות דרך נקזים שהושארו בשדה הניתוח.